AJAMISEN SIETÄMÄTÖN KEVEYS

Perjantai 11.8.2006. Malmö - (DK) Kööpenhamina - Vordingborg - Rödbyhavn - (D) Puttgarden - Lyypekki - Hampuri. 390 km.

Reittikartta

Hyvät yöunet tarjonneen, rauhallisella paikalla olevan Scandic-hotellin pihalla hyppeleiksi laumallinen villejä kaniineja. Ei taida talvi olla täällä kovin ankara, kun moisetkin otukset hengissä pysyvät.

Kuski havaitsi tekemässään Tigerin rutiinitarkastuksessa, että takapyörä oli jäänyt Turussa ketjunvaihdon yhteydessä vinoon. Ei kyllä uskoisi, että ammattimies tekisi noin huolimatonta työtä. Varsinkin, kun Tiikerin takapyörän suuntaus on varsin helppo todeta. Eikä kyllä tullut mieleen, että asiakkaan tulisi tarkastaa merkkikorjaamon mekaanikon kädenjälki huoltotoimien jälkeen. Takapyörä saatettiin oikeaan asentoonsa Malmössä ennen siirtymistä Tanskaan.

Tällä kertaa ylitimme Öresundin salmen mahtavaa siltaa myöten. Tanskanmaalla totesimme, että vielä Malmössä vallinnut sadekeli kuivui. Luovuimme sadevarusteista, mikä helpotti tukalaa oloa. Kööpenhaminan seudun tietyöt eivät juuri viivästyttäneet kulkuamme, mutta Vordingborgin ja Saksköpingin välillä tieremontti hidasti etenemistämme hiukkasen. Pitäisi ilmeisesti ajaa Tanskan halki joskus muutakin reittiä, jotta maasta jäisi jotain muistiinmerkittävääkin ja tulisi otettua valokuviakin.

Rödbyhavnista laivailimme itsemme Saksaan Puttgardeniin ja edelleen Lyypekin ohi ystäviemme Horndahlien luo Hampurin läntiseen kaupunginosaan Iserbrookiin. Perheen jälkikasvu (viiden ikäinen Vincent ja parivuotias Victoria) huolehti siitä, ettei tekeminen loppunut vierailta eikä vanhemmiltakaan. Nuoriherra mieltyi Triumphin selässä istumiseen ja neiti taasen oli enemmän perinteisten lastenkeikutusleikkien ystävä.

Lauantai 12.8.2006. Hampuri - Hannover - Hildesheim - Sorsum - Diekholzen - Alfeld - Eschershausen - Holzminden - Boffzen - Fürstenberg - Derental - Bad Karlshafen - Helmarshausen - Gottsbüren - Hofgeismar - Niederlistingen - Breuna. 344 km.

Reittikartta

Hampurissa maltoimme viipyillä vain yhden yön. Perinteitämme kunnioittaen koukkasimme Louisin Gigastoreen, josta lunastimme windstopper-välitakit ynnä muuta pientä tarpeellista. Ennen matkan jatkumista Jukka varasi seuraavaksi yöksi huoneen Ratsschänke-majatalosta, joka on Sauerlandissa, Kasselin luoteispuolella sijaitsevassa Breunan kunnassa.

Hampurista lähtiessämme keli oli lämmin, varmaankin yli +20 celsiusta, mutta Hannoverin tienoilla jouduimme pysähtymään ja lisäämään vaatetusta ilman viilennyttyä. Sadekuuroja oli luvattu tällekin päivälle, mutta suurimman osan niistä vältimme. Samalla tauolla nautimme pakolliset currywurstit sämpyläin kera. Ampiaisia pörräsi ympärillämme jälleen hämmentävän runsaasti.

Alkumatkan taitoimme moottoriteitse tasaista 120 km:n keskituntinopeutta Hildesheimiin saakka. Hildesheimista lähdimme pienemmille urille, mikä oli hyvä valinta autobaanan yksitotisuuden jälkeen. Loppumatkan varrelle sattui useanlaisia virkeitä kurvipolkuja. Eräskin "yleinen metsätie" oli perin kaita: ei olisi taaskaan mahtunut väylälle kahta autoa rinnakkain, tosin muita liikkujia ei tiellä näkynyt. Lukuisien kylien läpi ajoimme tietenkin, mikä hidasti matkantekoa, mutta mikäpä kiire lomalaisilla. Kiireettömyydestä huolimatta monenmoista museota ja mainitsemisenarvoista vanhaakaupunkia jäi tarkastelematta. Vietettiinpä eräässä taajamassa perunajuhliakin.

Breunan pikkukylän tyypillisistä tyypillisin Ratsschänke-kestikievari löytyi vaivatta. Äskettäin remontoitu majatalo oli siisti, mutta muita matkailijoita ei ollut ainakaan riesaksi asti. Alakerran krouvissa sentään oli elämää, ja leppoisan kokin loihtimat herkulliset lämpimät leivät täyttivät vatsamme ääriään myöten.

Sunnuntai 13.8.2006. Breuna - Volkmarsen - Wolfhagen - Ippinghausen - Naumburg - Waldeck - Edersee - Edertal - Mehlen - Gellershausen - Hundsdorf - Dodenhausen - Gilserberg - Schwalmstadt - Neustadt - Kirtorf - Alsfeld - Franfurt am Main - Heidelberg. 317 km.

Reittikartta

Pilotti varasi aamulla puhelimitse tulevaksi yöksi huoneen hotelli Kohlerista Heidelbergista. Pienen hotellin korkean ja siistin huoneen hinta oli kohtuullinen 54 euroa sisältäen aamiaisen, WC ja suihku sijaitsivat käytävällä. Keskustasijainnista huolimatta hotelli oli rauhallisella paikalla hiljaisen Goethe-kadun varrella.

Breunasta lähdettyämme kallistelimme alkutaipaleen pienoisia mutkareittejä. Kävimme mm. kurvailemassa pinta-alaltaan Saksan toiseksi suurimman tekojärven Ederseen rantoja myötäilevää motoristien suosimaa tietä ja katsastimme myös pienemmän Affolderner See -tekojärven. Kurvailu mainioilla sivuraitella aina Alsfeldiin saakka johti siihen, ettei Heidelberg tuntunut lähestyvän ollenkaan. Vesisade ratkaisi ongelman: siirryimme moottoritielle, jotta ennättäisimme klo 16:ksi Heidelbergiin kuten Jukka oli hotellivirkailijalle luvannut.

Vesisade tietenkin loppui, kun olimme saaneet sadevarustusta yllemme, mutta ajoimme silti loppumatkan autobaanaa. Matkan varrella vahvistimme itseämme bratwursteilla ja kuvasimme myös "Mainhattanin" eli Franfurtin kuuluisat pilvenpiirtäjät moottoritien levähdyspaikalta. Loppumatkan osalta tapahtumaköyhän ajopäivän päätteeksi hotellikin löytyi jotakuinkin määräajassa turisti-infosta hankkimamme kartan avulla.

Iltaruokailimme pastaa bolognalaisittain salaatin kera vanhankaupungin suositussa ja suositeltavassa Perkeo-ravitsemusliikkeessä. Viihtyisän ravintolan vanhaa interiööriä värittävät epäortodoksisesti mm. Marilyn Monroen ja Che Guevaran kuvat.

Vincent ottaa tuntumaa moottoripyöräilyyn. Hampuri, Saksa.

Mutka, kurvi, kaarre! Grünenplan, Delligsen, Saksa.

Uusi päivä ja uudet tiet. Breuna, Saksa.

Kansantaidetta tienvarressa. Hundsdorf, Saksa.

Mainhattanin pilvenpiirtäjät. Frankfurt am Main, Saksa.

Kuninkaan retkieväät. Heidelberg, Saksa.

Heidelberg, Saksa.

Edellinen sivu
Seuraava sivu
Pääsivulle

© Kuvat ja teksti:
Jukka Laulajainen ja Tuulevi Ovaska