REISSU 1996

Kesällä 1996 teimme ensimmäisen ulkomaanreissumme moottoripyörällä. Pariviikkoinen kiertue Ruotsissa ja Tanskassa oli eräänlainen harjoittelu- ja neitsytmatka, jolloin intomme konepyörämatkailuun syntyi. Tämä matkakertomus on kirjoitettu vuoden 2009 loppupuolella. Reissunaikainen päiväkirjailu jäi harmillisen vähiin ja oli hiukan hajanaista, mutta reissuvihkon, valokuvien ja muistikuvien avulla raportintapainen saatiin aikaan.

Reissuajat olivat tuolloin vielä nuoria ja tässä lajissa vielä kovin kokemattomia sekä liikkeellä tiukalla köyhäilybudjetilla. Kamera oli mallia filmipokkari ja kuvaustaidossakin vielä paljon opittavaa. Tähän teokseen kuvat on skannattu negatiiveista. Matkatavaroiden kuljetusvarustus oli niukka: tankkilaukku, pari putkikassia ja työkalurulla. Asut olivat nahkaa ja kypärät avomallia. Pyörä oli klassinen englantilainen Triumph Bonneville vuodelta 1967. Se oli Suomeen tulonsa jälkeen 1990-luvun puolivälissä moottoriltaan 650:stä 750-kuutioiseksi lihotettu ja elektronisella sytytyksellä modernisoitu Amerikan vientimalli ja mielestämme ehdoton katujen kaunotar. Kätevä ajettava Bonneville oli käynnistämistä lukuun ottamatta, ja varsinkin kyytiin nouseminen oli helppoa myös kyytiläiselle. Katseita menopeli käänsi kaikkialla liikkuessaan, eikä juttukavereistakaan ollut pulaa pysähdyspaikoilla.

Emme lähteneet reissuun kilometrien nieleminen kirkkaimpana johtotähtenämme, vaan nyt ajatellen aika viisaasti pyörään tuntumaa ottaen lomailuakaan unohtamatta. Sittemmin ajoneuvomme ovat vaihtuneet ehkäpä paremmin pitkän matkan ajoon sopivammiksi ja jotoksemmekin ovat ulottuneet Pohjoismaita kauemmas. Jokaiselle ensimmäinen matka on ensimmäinen. Meidän ensireissumme oli kestoltaan lyhyehkö, ajourakkana kepeänpuoleinen ja eksoottisuudeltaan vaatimaton, mutta kokemuksia siltäkin karttui ja reissunnälkä vain voimistui.

Alla olevista linkeistä pääset lukemaan matkakertomustamme. Sivuilla olevia pieniä valokuvia klikkaamalla aukeaa ajankohdan kuvia esittelevä kuvagalleria. Sivuilla on linkitys edelliselle ja seuraavalle sivulle sekä Reissuverkon pääsivulle.Vuoden 1996 reissun kartta. Tarkemmat
reittikartat löytyvät kunkin päivän kohdalta.

Suomi - Ruotsi (12. - 15.6.1996)
Tanska
(16. - 22.6.1996)
Ruotsi - Suomi
(23. - 27.6.1996)

Pääsivulle

 

© Kuvat ja teksti:
Jukka Laulajainen ja Tuulevi Ovaska
Päivitetty 6.12.2009