EIKÄ TÄSSÄ VIELÄ KAIKKI

Tiistai 24.7.2012. Bolquère - Mont-Louis - Fetges - Canaveilles - Olette - Villefranche-de-Conflent - Prades - Molitg-les-Bains - Mosset - Col de Jau (1506 m) - Sainte-Colombe-sur-Guette - Gorges de Saint-Georges - Axat - Quillan - Couiza - Limoux - Carcassonne. 151 km.

Reittikartta


Päivän kuvat

Jätimme Pyreneitten raikkaan ilmanalan ja päästelimme torstailta tuttua kiemuratietä alamäkeen aina Pradesiin asti. Jotenkin ylämäkeen runtatessa jäi huomaamatta, kuinka jyrkkä nousu olikaan. Bolquèren vilpoisuus muuttui pian helteeksi, ja alhaalla laaksossa oli suorastaan tukalaa, eräänkin tienvarsilämpömittarin mukaan +34 C.

Pradesin lounaispuolella oleva Villefrance-de-Conflent näytti olevan joltinenkin turistimagneetti. Luemma se on vuonna 1090 perustettu linnoitettu kaupunki, joka saatiin lopulta valmiiksi 1600-luvulla Vaubanin markiisin (Sébastien Le Prestre, 1633 – 1707), kuuluisan ranskalaisen sotilasarkkitehdin ja piiritystekniikan asiantuntijan johdolla. Villefrance, nykyisin pittoreski käsityöläiskylä ja turistikohde, on yksi neljästätoista tämän Ranskan "rautavyön" luojan luomuksesta UNESCO:n maailmanperintölistalla.

Onneksi reittimme ei kulkenut ennakkoluulojemme mukaan alavilla mailla, vaan ryhdyimme kohta kiipeilemään Col de Jaulle johtavaa kaitaa pikipolkua. Maasto oli rutikuivaa, mutta poikkeuksena Moligt-les-Bainsin laitakylä El Banys oli ihmeellinen vihreä keidas. Mossetin tietämillä tietä peitti epämiellyttävä sepelikerros, muutoin allamme oli tyydyttäväkuntoinen päällyste. Kapealla kimuranttitiellä linja-auton kohtaaminen olisi ollut mielenkiintoista. Hyvä, kun ainoa näkemämme onnikka oli pysäköitynä tien poskeen.

Ei ollut paljon asutusta Col de Jaun solatien varrella. Solan laella paussasimme ja ostimme kannatuksen vuoksi virvoitusjuomat myyntivaunun rouvalta. Muutamia miehiä oli kioskilla keskipäivää viettämässä sekä harmaapartainen V-Strom-ukkeli ja joitakin autoilijoita. Tunnelmaa solalla voisi kutsua levolliseksi. Yllättävän vuoristoinen oli seutukunta, eikä se meitä haitannut. Jau-solan lisäksi päivän toinen kohokohta oli jylhä Gorge de St. Georges, kaita ja pystyseinäinen kalliorotko Axatin eteläpuolella. Limoux'n jälkeen maisema alkoi rauhoittua, tie kulki monin paikoin plataanipuurivistöjen välissä. Viinipeltojakin oli runsaasti tien kahta puolen.

Garmin opasti meidät nätisti majapaikkaamme läpi Carcassonnen eloisan iltapäiväliikenteen. Hotel Astoria sijaitsee ihan kaupungin ruutukaavakeskustan likellä. Rautatie kulkee vieressä ja Canal du Midi lähellä. Rautatieasema on lyhyen kävelymatkan päässä, keskiaikainen linnoitus hieman pidemmän, mutta hyvin käveltävän. Hotellia on kahdessa rakennuksessa. Me majoituimme sivurakennuksen ilmastoituun huoneeseen, joka oli muuten hyvä, mutta tarjosi kovin vähän lasku- ja ripustustilaa tavaroillemme. Hotellin isäntä puhui hyvin englantia ja rouvakin riittävästi.

Lounaaksi olimme syöneet Limoux'n SuperU-marketin pihalla valmissalaatit ja banaanit, kyytipoikana vesi. Illankähmeessä alkoi hiukan hiukaista. Ruokailimme hotellin isännän suositteleman Chez Fred -ravintolan sisäpihaterassilla vihreät salaatit ja grillikalalautaset, joihin kuului erilaisten fisujen lisäksi pinaattiletun tapainen ja riisiä. Juomina olivat kuplavesi ja Cuvée Charles Ciceron 2010. Eipä tuo kalaruoka kovin kummoista ollut suomalaiseen maukkaaseen järvikalaan tottuneelle.

Keskiviikko 25.7.2012. Carcassonne.


Päivän kuvat

Astorian aamiainen oli kohtalaisen runsas. Yhden croissantin - ei niin hyvä kuin Bolquèressa - majoittujaa kohti reipas ja iloinen hotellinomistajatar toi pöytään, mutta kaiken muun sai ottaa itse. Kellarikerrokseen sijoitettu aamiaishuone oli melko ahdas eli täynnä, kun siellä aamiaisti naapurihuoneen lapsiperhe ja käväisi pikaisesti lisäksemme nuori pari.

Carcassonne on monille nimikkolautapelistään tuttu 46 000 ihmisen asuttama kaupunki Auden departementissa. Kaupungissa visiteeraa yli kolme miljoonaa turistia vuosittain. Keskiaikaisessa linnoitetussa osassa asuu vain muutama kymmenen ihmistä. Kaupungin uudempi osa on rakennettu Aude-joen toisella rannalle. Carcassonnen linnoitus restauroitiin 1800-luvulla ja kirjattiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1997. Carcassonnen vanha, linnoitettu osa, La Cité, on ainutlaatuinen keskiaikainen rakennelma, jota ympäröi kaksinkertainen suojamuuri, ja jonka keskellä kohoavat Carcasson varakreivien "uusi" linna 1100-luvulta ja Saint-Nazairen basilika 1000-luvulta.

Ville bassena eli alakaupunkina tunnettu kauppa- ja asumiskeskus on virallisesti Ludwig IX:n linnoitus, sillä vuonna 1247 kuningas Ludvig IX antoi luvan rakentaa linnoitetun ruutukaavaisen kylän carcassonnelaisten asuttamiseksi. Kylää kiertäneestä 2800 metriä pitkästä vallista on jäljellä vain joitain jäänteitä itäpuolella. Muinoin Carcassonneen kuljettiin pitkin Canal du Midiä, 1600-luvulta peräisin olevaa kanavaa, joka edelleen kulkee kaupungin halki. Nykyisin kävelysiltana toimiva Pont Vieux eli 225 metrin pituinen vanha silta oli ensimmäinen silta, joka yhdisti kylän osat toisiinsa Aude-joen yli vuonna 1320. Nykyään ruutukaava-alueella on paljon kävelykatuja ja Carnot’n keskusaukiolla järjestetään kesäisin ilmaiskonsertteja, kuten mekin saimme kokea.

Jalkauduimme kuumuutta väreilevään La Citéen monen muun seurassa. Linnoitus on komea ja sen koko ynnä vaikuttavuus ovat hienosti havaittavissa Aude-joen ylitse johtavilta silloilta. Massiivisten muurien raamittama vanhakaupunki sijaitsee joltisellakin kummulla. Itse linnoituksessa kombinaatin vaikuttavuus jotenkin laimenee, koska sen laajuutta ei voi niin hyvin kerralla todeta turistilaumojen seassa vaeltaessaan. Muureilta on esteetön näkyvyys ympäröiville tanhuville. On sieltä kelvannut linnoitelman puolustajien vahtia lähiseutujen tapahtumia. Muurien sisäpuoliseen kaupunkiin pääsee ilmaiseksi, mutta itse linnaan tutustuminen olisi vaatinut pääsylipun lunastamisen. Jätimme kierroksen väliin, koska halukkaita oli ilman meitäkin jonoiksi asti eikä yli 40 asteen helteessä huvittanut enää enempiä portaita kavuta.

Aamupäivällä huonon palvelun ravintolassa Jukka maistoi, miltä kehuttu crepe au sucre maistuu. Maistuu nimensä mukaisesti letulta, jossa on sokeria päällä. Sinänsä ihan hyvää. Laskun tuonut tympeä tarjoilija yritti rohmuta koko vaihtorahan tipiksi, vaikkei ollut edes palvellut meitä.

Terassiaukiolla söimme lounasta, jonka saaminen ei ollutkaan helppoa, vaikka niin voisi luulla paikassa, jossa on ravintoloita vieri vieressä. Valitsimme Bistro Fruitin, koska se mainosti liitutauluissaan simpukka-annoksia. Istuttuamme pöytään ja tilattuamme simpukoita ja oluet, saimme erittäin tylyltä tarjoilijattarelta tietää, ettei simpukoita ole - ilman pahoittelua, ilman ehdotusta jostakin muusta ruoka-lajista. Niinpä siirryimme oluet juotuamme naapuriravintola La Girouetteen, jossa oli vähän erilainen tyyli: ystävällinen palvelu ja simpukoita saatavilla. Sinisimpukat olivat hyviä belgianperunoiden ja isojen oluiden kera, mutta luvattoman paljon annoksissamme oli (ennen keittämistä) kuolleita, syömäkelvottomia, simpukkayksilöitä. Joimme vielä jälkiruuaksi kahvit. La Girouetten henkilöstö oli selvästi likeisen firman edustajia paremmalla tuulella ja vitsaili keskenään, kun taas naapurissa melkein riideltiin.

Hellettä pukkasi, joten myöhemmin viilensimme oloamme vielä slusheilla eli jäähilejuomilla, Jukka sitruunaisella ja Tuulevi vadelmaisella.

Palasimme hikiseltä kävelyreissultamme hotelliin suihkuun ja viilentymään hetkeksi ennen kuin läksimme taas kaupungille. Tallasimme eri kautta kuin aiemmin, ja päädyimme yllättäen Canal du Midin rantaan aivan nurkan takana. Tutkailimme vesielementtiä ja laituriin pysäköityjä paatteja jonkin aikaa ennen kuin jatkoimme kohti ruutukaavakeskustaa ja ruokapaikan valintaa. Se kestikin jommo tovin, mutta lopulta päädyimme kaupunginteatterin edustalle Cafe de la Comedien ulkopöytään kävelykadun varteen. Ravintolaan oli valikoitunut ihan ystävällisiä, mutta varsin huonomuistisia tarjoilijoita. Salaattia söimme alkuruuiksi ja pastat sitten.

Ruokailun jälkeen kotimatkan varrella kuuntelimme jonkin aikaa keskusaukiolla Carcassonnen festivaalien ilmaiskonsertissa Ox-nimisen duon soittoa ja laulua. Sandrine Galop, kitara ja laulu, ja Victorien Rousselle, syntetisaattori ja laulu, esiintyivät silinterihatut päässä yönpimeyden hiipiessä Carcassonnen ylle. Laulut olivat tietysti ihan outoja, mutta laulajalla oli kiva ääni. Illan pääesiintyjänä olisi ollut meille tuntematon Brigitte, jota emme jääneet odottamaan.

Torstai 26.7.2012. Carcassonne - Narbonne. 62 km.

Reittikartta


Päivän kuvat

Narbonnen rautatieasemalle siirtyminen ei ollut kovin merkittävä tapahtuma ainakaan moottoripyöräilypoliittisesti. Hirmuisen kuuma ilma, moottoritiellä melko vilkas liikenne ja totta kai tyrmistyttävä ruuhka Narbonnen hehkuvilla kaduilla. Ajoneuvojen lastausasema löytyi navigaattorin ja parin opasteen avustuksella kuitenkin helposti. Lastausasemalla oli jo iso joukko paikallistyyliin ilmaistuna motardeja odottamassa prätkien roudausta vaunuihin, toki oli myös autoilijoita. Ruotsalaista Hells Angels -porukkaa oli läjäpäin ilmeisesti odottelemassa Hampuriin matkailua. Naapurimaan liivityypit rälläsivät vähän väliä jossain lähikaupassa tai -leipomossa eväsostoksilla äänekkäillä Harley-Davidsoneillaan, katu-uskottavasti ilman kypärää tietenkin.

Olimme hyvissä ajoin eli yli tuntia ennen ilmoitettua lastausajan alkua paikalla, joten homman nimi oli notkumista varjossa ja auringon paahteessa. Ratapihatoiminta opastuskyltteineen ja kuulutuksineen vaikutti ranskalaistyyppiseltä lievältä kaaokselta. Norjalaisen puheliaan Triumph Tiger -kuskin kanssa jutustelimme pitkän tuokion. Jukka tarinoi vaunuun ajamista odotellessaan myös kölniläisen motoristipariskunnan kanssa, ja Tuulevi harjoitti pikkupuhetta toisaalla saksalaisen kokeneen Autozug-matkaajarouvan ja autojunamatkailua vähemmän kokeilleen hermostuneen nuoren ruotsalaisnaisen kanssa. Lastaus alkoi jotenkin ennakolta arvattavasti reilua puolta tuntia aikataulusta myöhässä. Lopulta ajokit päristeltiin saksalaisen junavirkailijan johdolla ajoneuvovaunuun, ja siirryimme umpitäydellä ja huhhuijaa-kuumalla shuttle-bussilla varsinaiselle asemalle. Söimme assan baarissa lounaaksi kolmen juuston foccacciat ja kulautimme isot kylmät oluet. Varmuuden vuoksi Jukka kävi vielä läheisestä tupakkakaupasta kolme puolentoista litran pullollista vettä evääksi.

Meillä oli junassa 6 hengen couchette eli Liegewagen eli lepovaunu kahdestaan käytössämme. Paljon parempi kuin edelliskesän miniatyyrimainen kahden hengen osasto välillä München-Berliini. Vaunuisäntä oli mukava saksalaisukkeli, joka kertoi kaiken tarpeellisen matkastamme Saksan Düsseldorfiin. Lepovaunussa tarkeni paremmin kuin hyvin. Käytävän ikkunat olivat auki, joten raollaan olevan hytinoven kautta ilma vaihtui, eikä ilmapiiri päässyt ihan tukahduttavan kuumaksi.

Narbonnesta lähdettyämme mittailimme katseillamme lukuisia viiniviljelmiä ja oliivipuutarhoja, joita radanvarsinäkymät tarjoilivat. Juna puksutti myös esimerkiksi Sèten kaupungin kautta. Se sijaitsee kapealla kannaksella laguunimaisen Bassin de Thaun ja Välimeren ulapan välissä loputtomien hotelliryppäitten ketjussa. Jaksaisikohan moisessa turistikeskittymässä lomansa löhötä? Junalla etenemisessä oli matkantaiton tuntua ja maisemat vaihtuivat vauhdikkaasti, mutta jostain syystä maisemia ei jaksanut kovinkaan kauan intensiivisesti katsella. Lähdimme etsimään ravintolavaunua.

Ensimmäisellä yrittämällä ruokailuosasto oli niin täysi, että palasimme hyttiimme odottelemaan parempaa hetkeä. Toisellakin vierailulla ravintola oli täysi, mutta päätimme neuvoa-antaneiden Beck's-oluiden vahvistamina syödä pystypöydässä. Ruokalajivalikoima sisälsi jo runsaasti ei-oota. Valintamme oli kummallakin Kasseler mit Sauerkraut und Kartoffelpüree, sianniskaa lämmitetyn hapankaalin ja perunamuusin kera. Ei kovin herkullista. Ravintolan kassamies oli väärässä ammatissa tai hänellä oli huono päivä. Kaveri mökötti ja oli kaikkea muuta kuin asiakaslähtöinen. Aikamoiset jonot syntyivät, kun henkilökunta (kassa, pari tarjoilijaa sekä kokki) kaikkosivat näköpiiristä aika ajoin mystisesti. Deutsche Bahn sai jälkikäteen meiltä rakentavaa palautetta ravintolaväen toiminnasta. Kyselivät nääs sähköpostitse mietteitämme junamatkamme onnistumisesta.

Asiasta toiseen. Ranskalaiset kierrätyspisteet näyttävät sijaitsevan omituisissa paikoissa teiden varsilla keskellä ei mitään. Suomalainen tapa sijoittaa kierrätyslootat esimerkiksi kauppakeskusten pihoihin eli sinne, missä ihmiset liikkuvat muutenkin, tuntuu käytännöllisemmältä.

Junassa tuntui olevan käynnissä jatkuva kansainvaellus. Onhan se kätevää, kun voi jaloitella paikallaan istumisen vastapainona ja etenkin lapset pääsevät purkamaan energiaansa muuhunkin kuin kiukutteluun. Sisäisen mielenrauhan saavuttamista vilkas ohikuljenta ei kyllä edesauttanut. Yleinen tapa on myös notkua käytävän ikkunan ääressä. Tanskalaiset kanssaeläjät polttelivat kielloista huolimatta tupakkia roikkuen puoliksi ulkona käytävän ikkunasta. Tupakansavu päätyi riemukkaasti sopivan vedon ja alipaineen ansiosta hyttiimme. Ilta alkoi hämärtyä yhdellä suurkaupunki Lyonin asemista pysähtyessämme.

Perjantai 27.7.2012. Düsseldorf - Wuppertal - Hagen - Kamen - Beckum - Rheda-Wiedenbrück - Herford - Hannover. 279 km.

Reittikartta

Etenkin sen jälkeen, kun osastomme radikaalisti viileni yöllä, nukutti yllättävän hyvin, vaikka sänky oli kova ja junan huojunta melkoista junan kiitäessä halki Ranskan. Makuupussityyppiset lakanainnovaatiot olivat hankalahkot käyttää, joten lainasimme parista muusta hyttimme punkasta ekstralakanat ja petasimme vuoteet perinteiseen tapaan. Vaunuisäntä herätteli kiireettömästi jotakuinkin ilmoittamaansa aikaan. Samalla, kun katselimme ohi viuhuvia maisemia, popsimme omassa hytissämme ystävällismielisen junavirkailijan tuomaa aamiaista, joka kuului matkalippujen hintaan. Aamupalapaketti sisälsi kahvia/teetä, sämpylät, voisarvet, maksapasteijaa, kinkkupasteijaa, marmeladia ja tuoremehua. Olimme aamun aikana kolkutelleet jo läntiseen Saksaan, maisema vaikutti jotenkin tutummalta kuin Ranskassa. Dillenburgissa näytti olevan mäen päällä hauskannäköinen linna pikkukaupungin kruununa.

Ranska on iso maa, jonka läpiajoon kuluu aikaa. Maan pinta-ala on 643 801 neliökilometriä eli miltei kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Kohtuuttomuutta lähentelevästä hinnasta huolimatta junailu Narbonnesta Düsseldorfiin tuntui fiksulta valinnalta. Moottoritiepaahto 30-40 Celsiuksen pätsissä olisi ollut aikamoinen rangaistus. Ainakin kaksi pitkää ajopäivää olisimme joutuneet raatamaan kuumuudessa, mikä ei enää valtavasti kiehdo tässä vaiheessa harrastusta. Perjantain 279 autobaanakilometrin puurtaminen helteessä oli sekin jo jonkinvertainen taistelu, matka tuntui todellista pidemmältä.

Eräällä moottoritien rampilla ohitimme nuorilla miehillä lastatun D-tunnuksin varustetun asuntoauton, jonka peräkärryssä oli pari soratiekelpoista nappularenkaista KTM:ä. Pojat näyttivät meille auton ikkunassa Finnland-matkaopaskirjaansa mahdottoman huidonnan säestyksellä havaittuaan FIN-tarran pyörässämme. Moikkailimme takaisin oikeaan osoitteeseen suuntaaville kurapyöräilijöille.

Koska emme olleet saaneet junalippuja paria päivää myöhemmin kulkeneeseen junaan, jouduimme odottelemaan laivan lähtöä pari päivää Saksan tantereella. Rannikolta majoituksen saanti lomasesongin vuoksi oli peräti haasteellista, siispä pysähdyimme keskemmälle Saksaa Hannoveriin. Huoneemme Avalon B&B Themen- und Nichtraucherhotelissa (jo on nimi!) oli - yllätys, yllätys - kolmannessa kerroksessa hissittömässä hyväkuntoisessa ja avaraportaikkoisessa kerrostalossa, jossa näytti yhdessä kerroksessa olevan asianajotoimisto ja muuten yksilöllisiä vierashuoneita, joilla on nimi. Huoneemme nimi oli Le petit bleu (pieni sininen), vaikka se oli koko reissun avarin ja korkein, sinisellä sisustettu toki. Tilava, ikkunallinen kylpyhuone ei ollut käytävällä, kuten Booking.comin kuvauksen (oma kylpyhuone käytävällä) perusteella olimme luulleet, vaan ihan niin sanotusti en-suite. Suuri parvekekin oli, puistomaisen leikkikenttäaukion suuntaan, joten maisema oli isoksi kaupungiksi avara. Tiger parkkeerattiin lähikadulla sijaitsevaan autotalliin.

Lounaaksi olimme syöneet moottoritienvarsievästä, Jukka makkaraa (Riesenbockwurst) ja sämpylän kolajuoman kera ja Tuulevi täysjyväruisjuustoleivän jääteen kanssa, joten olimme jo varsin nälkäisiä, kun läksimme illallispaikan etsintään. Onneksi lähistön ostoskävelykadun varrelta löytyi mainio italialainen La Perla ja sieltä viimeiset kaksi paikkaa juuri ennen kovimpia ukkoskuuroja. Söimme ensin sekasalaatit ja sitten pinaatti-ricottajuusto-täytteisiä ravioleja, Jukka herkkutatti-, Tuulevi tomaatti-basilika-kastikkeen kanssa. Jukka hörppi kaksi 0,4 litran Gilde-olutta ja Tuulevi neljänneslitran roseeviiniä sekä pikkupullon vettä, sekä jälkijuomana limoncellon, kun taas Jukka jälkiruokaili tiramisun. Naapuripöydän neljän naisen seurueesta yksi rouva uteli, mitäköhän kieltä mahtaa olla se, jota puhumme. Vastauksen saatuaan kertoi, että oli arvannut oikein. Sateen vielä jonkin verran ropistessa loikimme pitkin seinänvieriä takaisin siniseen kamariimme nukkumaan.

Edellinen sivu
Seuraava sivu
Pääsivulle