NIIN HYVÄÄ, ETTEI SANOTUKSI SAA

Torstai 12.7.2012. Blois - Contres - Selles-sur-Cher - Valençay - Châteauroux - Le Poinçonnet - Cluis - Aigurande - Bonnat - Guèret - Pontarion - Bourganeuf - Eymoutiers - Lacelle - Treignac - Saint-Augustin - Corrèze. 306 km.

Reittikartta

Torstain reitti kulki siten, että ensimmäistä kertaa tällä reissulla ajaminen tuotti reipasta nautintoa. Alkumatka oli tasankomaata suorine nopeakulkuisine väylineen. Monenmoista kuvauksellista tai vähemmän kuvauksellista kylää lävistimme tai ohitimme. Linnoja olisi ollut taas tarjolla katseltaviksi lajin verran, mutta emme malttaneet hidastella. Aiguranden jälkeen maasto alkoi kumpuilla ja teitten mutkaisuus lisääntyi sitä myötä. Loppuosuus Treignacista seuraavaan pysäkkiimme Corrèzeen oli suorastaan naminamia, ehkä verrattavissa Schwarzwaldin kiemurapolkuihin. Jos edellispäivinä metsät olivat olleet pieniä läikkiä viljavainioiden, kylien ja teollisuuskeskittymien kainalossa, saimme torstaina nauttia metsien raikkaasta ilmasta yhä enenevässä määrin etelään päin edetessämme. Tukkirekkojakin bongasimme etenkin loppumatkasta. Seudun muuttumisesta motoristikelpoisemmaksi kertoi myös se, että kohtasimme jokusen reissuprätkäilijänkin päivän mittaan.

Päivällä ei meinannut sattua silmiin soveliasta pikaista lounaspaikkaa, vaikka semmoista pitkähkön kotvan tähyilimme. Emme vaeltaneet kovin vankalla matkailualueella. Jossain olisi ollut tarjolla kolmen ruokalajin lounasmenyy, mutta jotain nopsempaa ajattelimme. Lopulta Guèretin reunamilla tyynnytimme pahimman nälän Pat à pain -pikaruokalan sisilialaisilla salaateilla, sämpylöillä ja kolajuomilla plus päälle kulautimme espresson eli kaakaon.

Corrèze näytti aika lailla erilaiselta kuin edellinen asemapaikkamme Blois. Pienoisen kylän maaseudun rauha ei tuntunut hassummalta idealta lomailijalle. Kortteerimme oli nimeltään Auberge de la Tradition. Huoneemme vanhassa kivitalossa oli viihtyisä, hiljattain renoveerattu ja siisti. Kylpyhuoneen oveksi oli jostain syystä valittu epätiivis liukuovi, jonka ranskalaistyyppisestä käytännöllisyydestä voisi väitellä, jos jaksaisi. Korvausilma kylppäriin tuli ruuantuoksuista päätellen ilmeisesti talon keittiöstä. Majatalon positiivinen tunnusmerkki oli englannin kielen taitava ja puhelias hotellin omistajatar Chrystelle. Tarmokas rouva piti huolta asukkaistaan suorastaan hämmentävän ystävällisesti ja ennätti päivällistarjoilunkin lomassa haastella ruokailijoiden kanssa. Talon isännän valtakuntaa oli ravintolan keittiö, jonka makoisista antimista nautimme ensimmäistä iltaa lukuun ottamatta.

Torstaina iltaruokailimme kylän ytimessä Le Pêcheur de Lune -ravintolassa. Kylläpä oli tarjoilijalla kiire, sillä ruokailijoita taisi olla ennakoitua enemmän. 23 euron menyymme sisälsi alkajaisiksi vuohenjuustosalaattia, pääpöperönä porsaanlihaa hunaja-kastanjakastikkeella ja päätteeksi juustovalikoiman. Pullollinen Laubarel-punaviiniä Gailliacin alueelta Etelä-Ranskasta tuli ryypättyä ruokajuomana, kun oli edullisesti tarjouksena. Jälkiruuaksi popsimme ylimääräisenä numerona vielä pensasmustikoita.

Perjantai 13.7.2012. Corrèze.


Torstain ja perjantain kuvat

Perjantaina sateli ajoittain vettä kuten sääennuste oli ounastellut. Vietimme laiskottelupäivän valokuvia organisoiden, hiippaillen kylän kujilla ja Corrèzen historiaa opiskellen.

Corrèze on 1152 asukkaan nätti keskiaikainen keskiranskalainen kylänen La Corrèzen departementissa Limousinin alueella. Kunnan nimi juontaa juurensa poikkeuksellisesti Corrèze-joesta eikä suojeluspyhimyksestä, joka on Saint Martial. Ihan uusi paikkakunta ei ole, koska gallialais-roomalaiselta ajalta löytyy merkkejä ja ensimmäinen kirjallinen merkintä on vuodelta 879. Keskiajalla keskusta ympäröitiin kaupunginmuurilla ja talot varusteltiin puolustusvalmiuteen. Kirkkoa on rakennettu pitkän kaavan mukaan 1100-, 1200- ja 1400-luvuilla. Renessanssin aikana kaupunki kukoisti kudontatoimeliaisuuden ja villakaupan ansiosta. Satavuotisen sodan ja uskonkahinoiden aikaan oli elo kurjempaa, väkiluku laski ja nälänhätä vaivasi. 1880-luvulla tuli rautatie. Ensimmäisen maailmansodan aikana Corrèze menetti ison osan asukkaistaan ja siitä saakka on väkikato vaivannut paitsi viime vuosina, jolloin asukasluku on pysynyt samana.

Vähäväkiseksi kunnaksi Corrèzessa on kelpo palvelut: posti, pankki, pari hotellia, ainakin kolme ravintolaa, leirintäalue, kirjasto, turistineuvonta, pari apteekkia, kolmen lääkärin yhteisvastaanotto, kukkakauppa, pieni marketti, tupakkakioski ja hautaustoimisto. Miten näin vähällä porukalla voidaan ylläpitää moisia palveluja? Yleisesti ottaen Ranskassa on tolkuttomasti kuntia verrattuna vaikka Suomeen, jossa on toki asukkaita Ranskaan nähden vähänlaisesti. Mutta kaikesta päätellen kuntauudistusinto ei liene vielä vyörynyt Ranskan hallintoajatteluun kovin järeästi.

Lounaaksi hankimme Petit Casino -marketista patonkia ja savukinkkua sekä hedelmiä, jotka nautimme oikeaoppisesti kylällä puistonpenkillä. Päivällistimme majatalomme ravintolassa, jossa on iltaisin tarjolla menyy vain hotellivieraille. Päivällä ravitsemisliike on myös muulle yleisölle avoin, lounaalla näytti olevan kylän väkeä enemmänkin. Useimmat muutkin majapaikan asukkaat olivat näemmä valinneet puolihoidon, sillä sali oli tupaten täynnä. Aluksi söimme vihanneskeittoa, seuraavaksi jättikatkarapuja ja tomaatti-sipulisalaattia. Pääruokana tarjoiltiin paistettua lohta ja spagettia sieni-mereneläväkastikkeen kera. Vatsan viimeisiä sopukoita täytimme alueen juustoilla ja jälkiruokana oli mustikkapiirakkaa. Suuta kostutimme talon isännän kotiseudun punaviinillä ynnä vedellä. Huh! Ei tarvinnut todellakaan aterian päätteeksi valittaa nälkää.

Chrystelle-rouva varoitti meitä, että lauantaiaamuna, Ranskan kansallispäivänä, kylän perinteen mukaisesti paikallinen soittokunta herättelee kyläläiset aamuvarhaisella töräyttämällä fanfaarinsa pitkin kujia. Totutusti fanfaarikimara aloitetaan kuulemma nimenomaan Auberge de la Traditionin edestä. Kansallispäivää juhlistettaisiin illemmalla kyläjuhlalla, jota varten keskustan aukiolle oli pystytetty esiintymislava, partyteltta sun muuta rekvisiittaa.

Lauantai 14.7.2012. Corrèze - La Gare de Corrèze - Brive-la-Gaillarde - Cressensac - Souillac - Carsac-Aillac - La Roque-Gageac - Vezac - Sarlat-la-Canéda - Salignac-Eyvigues - Larche - Brive-la-Gaillarde - La Gare de Corrèze - Corrèze. 242 km.

Reittikartta


Päivän kuvat

Pienen torvisoittokunnan herätysfanfaari kajahti ikkunamme alla klo 7.15, ja toden totta sellaisella volyymilla, että tietämättömälle metakka olisi saattanut olla lievä järkytys.

Aubergemme aamiainen näytti yleensä olevan sitä, että juodaan kahvia tai teetä sekä appelsiinituoremehua, syödään maustamatonta jukurttia, patonkia tuoreena tai paahdettuna (edellispäivän jämiä ilmeisesti), voisarvia, sulttaanikakkua, voita sekä monenlaisia hilloja tai marmeladeja plus hedelmiä. Suomalaisena jäimme kaipaamaan jotain suolaista.

Olimme ennen reissua hommanneet laivaliput Travemünde-Helsinki-välille. Päätimme viettää kunnolla aikaa Etelä-Ranskassa, Pyreneillä ja ehkä Espanjassakin, joten ostimme netin ylitse liput Deutsche Bahnin Autozug-yöjunaan Narbonnesta Düsseldorfiin. Menettely ei toki ollut ilmainen (606,50 euroa), mutta se varmisti sen, ettei Ranskan puuduttavilla moottoriteillä tarvitse roikkua useita päiviä, vaan keskittyä lomailuun.

Ei tänne silti laiskottelemaan tultu! Niinpä suuntasimme Dordogne-joen laaksoa kohti. Alkajaisiksi karautimme mukavaa kippurapolkua rautatieasemakylälle La Gare de Corrèzeen, joka taitaa itse asiassa sijaita Saint-Priest-de-Gimelin kunnassa, ja sieltä edelleen maksulliselle moottoritielle, jota hyödynsimme Brive-la-Gaillarden eteläpuolelle saakka. Nousimme lähes autiolle maantielle ja ajelimme Souillaciin, jossa söimme hieman kulahtaneessa toto-pelaajien suosimassa brasseriessa ankkasalaattilautaselliset, jotka sisälsivät roimasti ankanlihaa, pari siivua ilmakuivattua kinkkua, runsaasti salaatinlehtiä, tomaattisiivuja sekä saksanpähkinöitä, jotka niille allerginen Tuulevi sai kuitenkin noukittua erilleen.

Souillacista tiemme vei Dordognea myötäillen länttä kohti päämääränämme La Roque-Gageac, jota matkakirjallisuudessa on kehuttu vähintään tutustumisen arvoiseksi. Tie oli periaatteessa varsin laatuunkäypä mutkaväylä, mutta turistialueelle ominaisesti iso määrä autoja jarrutti kulun köröttelyksi. Suosituissa jokilaaksoissa aina sama ilmiö. Muutamia leirintäalueita oli perustettu hauskannäköisesti veden äärelle. Chambres d'hotes -majoitusta ja tietysti hotelleja oli myös tarjolla runsaanpuoleisesti. Dordognen talot olivat kellertävästä kivestä rakennettuja, toisin kuin Corrèzen harmaat kivitalot. Laaksossa sää tuntui jo lämpimältä, mittari näytti jossain kylässä +25 Celsiusastetta. Lounastauon aikana Souillacissa pilviverho ripsautti lyhyen sadekuurollisen vettä ja juuri, kun saavuimme La Roque-Gageaciin, saimme niskaamme kunnon kaatosaderyöpyn, jota pakenimme kahvilaan. Ja vaikka vielä paluumatkalla ajoimme lyhyen sadealueen läpi, oli ajelukeli kaikkiaan kumminkin hyvä.

Pittoreski La Roque-Gageac kerää runsaasti turisteja sijaitsemalla varsin dramaattisesti Dordognen rotkossa, rotkoseinämän kyljessä. Keskiajalla kylässä oli jopa 1500 asukasta, mutta nyt turistit päihittävät lukumäärällään asukkaat, joita on enää nelisensataa. Kalliojyrkänteeseen varustetussa troglodyyttilinnoituksessa ei sortumisvaaran vuoksi pääse vierailemaan. Viimeksi kesäkuun alussa 2010 tielle nro 703 romahti 320 tonnia kiveä, jonka raivaaminen kesti viisi viikkoa.

Tympeän palvelun kuppilassa hörppäsimme kahvin ynnä kaakaon ja lähdimme paluumatkalle. Söpöjä kyliä ja komeita linnoja olisi Dordognen äyräillä ollut harrastukseksi asti, mutta ajan rajallisuuden ja itseämme säästääksemme pintapuolinen vilkaisu La Roque-Gageaciin sai piisata. Kirjallisuuden ja tien varren mainoskylttien perusteella Sarlat-la-Canéda olisi ilmeisesti ollut näkemisen väärtti, mutta tyydyimme ohittamaan sen laitakaupunkia hipoen. Päivän parhaat kurvailut toteutimme Dordognen ja Larchen välisellä etapilla. Kurvirikasta, vauhdilla ajettavaa hiljaista maantietä oli se.

Kansallispäivän ilta-aterialla Crystelle houkutteli meidät juomaan meille poikkeukselliset aperitivit: Tuulevin mustikkakir oli hyvää, Jukan Salier-katkero mielenkiintoisen makuista eli pahaa. Alkuruokana tarjoiltiin kirkas vihanneskeitto, sitten kinkku-meloni-suolakurkku-annos, pääruuaksi peruna-ankka-gratiini ja jälkkäriksi juustovalikoima ja pala omenapiirasta. Olipahan taas syömistä yhdeksi kerraksi!

Lauantai-iltana Corrèzessa vietettiin kansallispäiväkinkereitä. Soitto soi, grillattua sikaa myytiin nälkäisille ja crepes eli räiskäleet oli jälkiruuan aihe. Kuurosateinen sää latisti juhlatunnelmaa, mutta telttakatoksessa oli täyttä ja lapset riehkaisivat sydämiensä kyllyydestä kuten kaikkialla. Poistuimme illan viileydestä johtuen hotelliimme jo ennen kello 23 alkanutta ilotulitusta, jota välinpitämättömästi silmäsimme huoneemme ikkunasta.  Varasimme joutessamme lähitulevaisuuden majapaikan: maanantaista keskiviikkoon asustaisimme La Canourgue -nimisessä Tarnin laakson kylässä.

Edellinen sivu
Seuraava sivu
Pääsivulle