Sunnuntai 3.7.2005. Saint-Andre-les-Alpes - Tourtour - Saint-Andre-les-Alpes. 221 km.

Reittikartta

Sunnuntaiajelun pääkohteeksi valitsimme Aaro Vakkurin Kylä Provencen taivaalla -kirjasta menneenä talvena tutuksi tulleen Tourtourin pikkukylän.

Reitti postikorttikuviakin kauniimpaan "Doubletourin" kyläseen vei paratiisimaisia vasen-oikea -kallistelupätkiä pitkin aluksi St-Andresta etelään Castillonin ja Chaudannen tekojärvet kiertäen Castellaneen ja edelleen Comps-sur-Artubyn kautta laajan militäärialueen läpi isohkoon Draguignanin kaupunkiin, jossa auki olevan bensiinipumpun etsimiseen kului aikaa raastavan kauan. Draguignanista Triumph kirmasi luoteeseen mainioiden maalaismaisemien syliin ja nousi lopulta mäelle (635 m) pykättyyn Tourtouriin.

Prätkä jäi jäähtyessään naksahtelemaan kylän muurien ulkopuolelle puitten varjoon siksi aikaa, kun tutustuimme useiden muiden matkailijoiden seassa retkikohteeseen. Täällähän voisi asua! Ihastelimme kylän sympaattista arkkitehtuuria ja sattumanvaraista asemakaavaa ynnä ympärillä leviäviä kumpumaisemia. Oikeiden turistien tavoin päivittelimme vielä fossiilimuseon kivettyneitä ex-olioita.

Otimme tuntumaa myös provencelaiseen kahvilakulttuuriin Tourtourin keskusaukion toisessa anniskeluliikkeessä. Mattimyöhäisten lounaaksi nautimme toastin ja pizza-viipaleen. Varsinainen lounasaika oli jo mennyt ohi. Jos ranskalaiset ovat yhdessä asiassa tarkkoja, se on lounaan täsmällinen alkaminen puolilta päivin. Kello kahden jälkeen on turha haaveilla saavansa kunnon ruokaa ennen kuin päivällisaikaan, joka alkaa klo 19.

Paluumatkalla, joka kulki mm. Aupsin, Lac de Sainte-Croix'n, Chateauredonin ja Barremen kautta, teimme sen havainnon, että Tour de France tulisi pyörähtämään reilun viikon kuluttua ihan lähiseuduilla. Myös yhtä Provencen tunnuksista, syvänviolettina aaltoilevia ja huumaavasti tuoksuvia laventelipeltoja, emme voineet olla huomaamatta.

Tyypilliseen tapaan pyhäpäivänkin piknikillä vierähti koko päivä. Myöhäisehkö päivällinen - Tuuleville kreikkalainen salaatti ja Jukalle entrecote - tarjoiltiin pohjoisen vieraille tällä kertaa kylän nuorekkaimmassa ravitsemusliikkeessä La Table de Mariessa.

Lac de Castillon -tekojärvi, Ranska.

Tourtourin keskusaukio. Provence, Ranska.

Kukkaiskylä Tourtour, Ranska.

Vanhahkon näköistä rakennuskantaa Tourtourissa Ranskassa. Tourtour, Ranska. Katoliseksi varsin pelkistetty kirkon interiööri. Tourtour, Ranska.

Provencen taivaalla. Tourtour, Ranska. Helpotusta helteeseen. Tourtour, Ranska.

Pääsivulle
Edellinen päivä
Seuraava päivä
Bauduenin kylä Sainte-Croix-tekojärven rannalla. Provence, Ranska.

Lac de Sainte-Croix -tekojärvi, Ranska.

© Kuvat ja teksti:
Jukka Laulajainen ja Tuulevi Ovaska