ETELÄ-SCHWARZWALD

18.6.2004 Freiburg-Günterstal - Schauinsland (vuoren korkeus 1284 m) - Vorderes Elend - Belchen (1414 m) - Altern - Wembach - Böllen - Badenweiler - Blauen (1165 m) - Marzell - Malsburg - Kandern - Tegernau - Zell im Wiesental - Riedichen - Gersbach - Todtmoos - Präg - Geschwend - Todtnau - Muggenbrunn - Schauinsland - Freiburg-Günterstal. 201 km.

Freiburg toimi oivana tukikohtana neljän yön verran. Eläväisen 200 000 asukkaan yliopistokaupungin ihmisvilinä ja rikas historia olivat oivallista vastapainoa Schwarzwaldin vähäliikenteisillä teillä metsittyneelle retkueelle. Päivät kuluivat kaupungin kansainvälistä menoa tutkaillen ja kunnon turistien tapaan nähtävyyksiä ihmetellen tai kaupungin ympäristön lukuisia mutkareittejä viilettäen.

Freiburgin seudulla motoristien erityiskiinnostuksen kohteina ovat muiden herkkupalojen lisäksi taajaman kaakkoispuolella kohoavan Schauinsland-vuoren rinteillä luikertelevat ajoradat. Perjantai-iltapäivällä mekin suuntasimme sinne käytyämme ensin pyykillä keskustan yhdessä automaattipesuloista. Ja totisesti kyseinen alue on maineensa veroinen: kurvia, mutkaa ja serpentiiniä miltei rajattomasti. Näköalatkin mäen laelta Reininlaaksoon ovat varsin mallikkaat.

Schauinslandille kannattaa tähdätä viikolla, koska vuorelle vievä tie on suljettu moottoripyöriltä lauantaisin ja sunnuntaisin. Perjantaina Schauinslandin tiet ja huipun tuntumassa sijaitseva mp-treffipaikka täyttyivät alueelle kokoontuvista konepyöristä, olisikohan kyseessä pieni protesti älytöntä kieltoa vastaan? 

19.6.2004 Freiburg

Kulttuurilauantaina emme nousseet pyörän päälle lainkaan. Sen sijaan tutustuimme Freiburgiin. Kauppahallissa nautitun välipalan jälkeen ällistelimme jyhkeätä Münster-kirkkoa sisältä ja ulkoa, harhailimme ostoskeskuksissa, istuskelimme kahviloissa ja ajelimme raitiovaunulla 24 h -lipulla ympäri kaupunkia. Iltaruuaksi Tuulevi tilasi feta-juustosalaattia ja Jukka flammkuchenia suositussa Legere-kneipessa. Art Cafe -baariin siirryimme seuraamaan tylsäksi osoittautunutta Saksan ja Latvian välistä EM-futismatsia.

Münsterin jälkeen Freiburgin toiseksi suosituin nähtävyys on Holbeinpferd, vaatimattoman kokoinen hevospatsas, jota mielenosoittajat ovat maalailleet 1960-luvun lopun jälkeen milloin milläkin protestiaan korostavalla värillä. Kesäkuussa 2004 patsas-parka oli luvalla sanoen sotkuinen ulkoasultaan. Tiedä häntä, mikä liike sen tällä kertaa oli värjännyt.

Freiburgille tunnusomaisia kanavia (Bächle) risteilee lukuisasti keskustan kävelykaduilla tuoden kostutusta kaupungin ilmastoon ja kaupungin nettisivujen mukaan toimien isojen ja pienten leikkipaikkoina. Alkujaan kanavat toivat vettä keskikaupungille ja toimittivat ilmeisesti myös viemäreiden virkaa.

20.6.2004 Freiburg-Günterstal - Freiburg - Stegen - Eschbach - St. Peter - St. Märgen - Glashütte - Hexenlochmühle - Neukirch - Gütenbach - Untersimonswald - Bleibach - Siensbach - Kandel (vuoren korkeus 1242 m) - Sägendobel - Oberglottertal - Denzlingen - Wasser - Reute - Holzhausen - Gottenheim - Bötzingen - Eichstetten - Bahlingen am Kaiserstuhl - Schelingen - Oberrotweil - Vogtsburg im Kaiserstuhl - Breisach am Rhein - Achkarren - Oberrotweil - Bötzingen - Gottenheim - Unkirch - Freiburg - Freiburg-Günterstal. 189 km.

Jos toissapäiväiset reittivalinnat osuivat nappiin, onnistuimme sunnuntaina ajamaan mutkatiet lähes järjestään ”väärään suuntaan” eli kurvikkaimmat palat olivat melkein poikkeuksetta alamäkiosuuksia ja nousut suorempia.

Mp-matkailukirjallisuudessa idylliseksi hehkutettu Hexenlochmühle oli anniltaan mainettaan köykäisempi. Matkamuistomyymälässä oli tyrkyllä kitschiä: nukkeja, käkikelloja, saviesineitä ym. krääsää. Kaupan oli myös paikallista evästä ja juomapuolta, johon mielenkiinto kannattaneekin kohdistaa. Maistoimme aimo palat Schwarzwaldin kinkkua, ja sehän oli makoisaa.

Freiburgin ja Reinin väliin jäävä Kaiserstuhl oli sitten täysin Schwarzwaldista poikkeavaa maisemaltaan ja ilmastoltaan. Saksan lämpimimpiin kuuluva seutu on kuin luotu viininviljelyyn ja alueen kukkulat onkin pengerretty tehokkaasti rypäleiden kasvatusta varten. Ranskan läheisyys näkyi ja kuului Kaiserstuhlin suurimman kaupungin, Breisachin, katukuvassa. Myöhäislounaiksi Breisachissa Tuulevi nautti ranskalaisen sipulikeiton ja Jukka tomaatti-mozzarella-salaatin.

Matkalla Schauinsland-vuorelle. Schwarzwald, Saksa.

Tuumaustauko Schauinsland-vuorella. Schwarzwald, Saksa.

Näkymä Blauen-vuorelta. Schwarzwald, Saksa.

Reissuajat Blauen-vuorella. Schwarzwald, Saksa.

Paikalliseen tapaan runsaat kukkaistutukset värittävät parvekkeita. Schwarzwald, Saksa.

Yksi Münster-kirkon lasimaalauksista. Freiburg im Breisgau, Saksa.

Münster-kirkon katolista kuvataidetta. Freiburg im Breisgau, Saksa.Freiburgin vilkas ja värikäs tori. Freiburg im Breisgau, Saksa.Freiburgin keskustassa risteilevät miniatyyrikanavat ovat yksi kaupungin tunnusmerkeistä. Freiburg im Breisgau, Saksa.

Hexenlochmühle, motoristien suosima taukopaikka. Schwarzwald, Saksa.Saksalaista puunveistotaidetta Hexenlochmühlessä. Schwarzwald, Saksa.Hexenlochmühle. Schwarzwald, Saksa.

Salaattilounas. Breisach am Rhein, Saksa.Mutkia piisaa myös Kaiserstuhlin viinitarhojen välissä. Achkarren,Saksa.Kaiserstuhlin alueen kukkulat on pengerretty tehokkaasti viiniviljelyn tarpeisiin. Kaiserstuhl, Saksa.

Pääsivulle
Edellinen sivu
Seuraava sivu

Freiburg im Breisgau, Saksa.

Kallistelua Kandel-vuoren mutkatiellä. Schwarzwald, Saksa.

© Kuvat ja teksti:
Jukka Laulajainen ja Tuulevi Ovaska